DE OERKNAL KOMT THUIS

Leuven laat vanaf 15 oktober de bigbangtheorie opnieuw knallen met een veelzijdig en vernieuwend festivalprogramma over onze verwondering voor het ontstaan van de kosmos.

Het voorbije anderhalf jaar heeft het culturele leven in Leuven achter de schermen niet stilgestaan. Meer dan 120 organisaties hebben hard samengewerkt aan een groot stadsfestival dat op 15 oktober van start gaat. KNAL! Stadsfestival van de Big Bang zal zijn naam niet gestolen hebben. Initiatiefnemer KU[N]ST Leuven presenteert een bijzondere en vernieuwende festivalformule die wetenschap en kunst samenbrengt met als thema: de big bang en onze verwondering over het ontstaan van de kosmos.

Het openingsweekend op 15, 16 en 17 oktober op de site van Abdij van Park is de feestelijke start van een vier maanden durend programma op het snijvlak van wetenschap en kunst. Rode draad is de verwondering van de mens over de kosmos en het ontstaan ervan. De keuze voor dit thema is ingegeven door een blinde vlek in ons collectieve geheugen: bijna niemand weet namelijk dat de bigbangtheorie in de vorige eeuw in Leuven is geschreven, door professor Georges Lemaître. Met het stadsfestival KNAL! wordt dit najaar opnieuw voor een big bang in Leuven gezorgd, in samenwerking met meer dan 120 partners.

Het tweejaarlijkse festival wordt veelzijdiger en vernieuwender dan ooit. Het doordacht gecureerde programma geeft een uitgebreid podium aan zowel gevestigde waarden als aan jong artistiek talent. Het programma werd ontwikkeld door heel verschillende makers: van kosmoloog prof. dr. Thomas Hertog tot jong creatief geweld Gloria Monserez. Er zijn vier grote publiekstentoonstellingen, maar er is ook volop ruimte voor experimenten rond muziek, beeldende kunst en performance.

KNAL! START
Tijdens het  openingsweekend op 15, 16 en 17 oktober wandel je met de nieuwsgierigheid van een ruimtereiziger door de prachtige site van Abdij van Park en geniet je van videomapping, lichtinstallaties en soundscapes. Overal trekken opmerkelijke beelden, onverklaarbare lichtpunten en geheimzinnige geluiden je aandacht. Ze brengen je tot in de uiterste uithoeken van een artistiek lichtuniversum waarin je je klein en groot tegelijk voelt, maar steeds deel van een nóg groter geheel. Je leert de abdij van een andere, donkere kant ontdekken.

Daarnaast staan de Grootste Knal, prachtige polyfonie en een heuse Star Party op het programma. Er is ook heel wat te doen voor kinderen en families. In PARCUM opent op 15 oktober de expo ‘Blik op oneindig’. De tentoonstelling neemt je mee in de oorsprongsgedachte vanuit religie en religieuze beleving.

KNAL! EXPO’S
Op 22 oktober, enkele dagen na het startweekend, opent het tentoonstellingsprogramma in M Leuven en de Universiteitsbibliotheek. Voorbij de oerknal’ in de Universiteitsbibliotheek vertelt het verhaal van Georges Lemaître en de moderne kosmologie aan de hand van moderne en hedendaagse kunstwerken en intrigerende wetenschappelijke objecten.  

Gelijktijdig loopt in M de kunsthistorische tentoonstelling ‘Verbeelding van het universum’ die topstukken uit binnen- en buitenland samenbrengt, vanaf de oudheid tot de 18de eeuw. Daarnaast toont M een solotentoonstelling van de Britse land art kunstenaar Richard Long, bij wie het universum een belangrijke bron van inspiratie is.

Bovendien wordt er ter gelegenheid van het stadsfestival in Leuven een volstrekt uniek kunstwerk van de Franse kunstenares Félicie d’Estienne d’Orves onthuld dat uit maar liefst 81 delen bestaat, verspreid over de hele stad. Helemaal in de geest van de oerknal die impact had tot in de kleinste hoekjes van de kosmos.

KNAL! PLANETARIUM MUSIC FESTIVAL
Het Planetarium Music Festival van 25 november tot 5 december is een audiovisuele trip doorheen de kosmos met 360°-visuals en muziek in een unieke locatie: een kosmische ‘dome’ op het Martelarenplein. Met werk van Belgische en internationale toppers, zoals Ólafur Arnalds, William Basinski, Hydrogen Sea, Actress, Karlheinz Stockhausen, Caterina Barbieri, Pluto-Ensemble, Nkisi & vele anderen.

KNAL! VOORSTELLINGEN EN LEZINGEN
Een aanbod van inspirerende voorstellingen en lezingen, waaronder een heel aantal nieuwe creaties.

KNAL! WETENSCHAP EN RUIMTEVAART
Een fascinerende ontdekkingstocht door het wonderlijke universum van de wetenschap en de ruimte(vaart). Met als hoogtepunt de Space Days op 3 en 4 december in de bib Leuven. Frank De Winne, Angelique van Ombergen, Lieven Scheire, Hetty Helsmoortel, … zijn dan van de partij.

KNAL! FRINGE
Een eigenzinnig programma van 18 november tot 18 december door jonge kunstenaars op verschillende locaties in de stad. In samenwerking met BAC ART LAB KU Leuven, Cas-Co, Werkplaats, Stelplaats en vele andere partners.

KNAL! JEUGD EN FAMILIE
Voor kinderen en jongeren ontketenen we een heuse culturele oerknal met voorstellingen, workshops, een belevingsparcours, sterrenkijken en meer. Een aantal jonge makers creëren voor KNAL! een aanbod helemaal op maat. In samenwerking met onder meer Zoë Demoustier, Anna Bentivegna, Ayrton Fraenk en Gloria Monserez.

KNAL! MY BIG BANG
Leuvense verenigingen
gaan onverwachte samenwerkingen aan en laten zich inspireren door het thema van het stadsfestival.

KNAL! WANDELINGEN
De stad en de universiteit vormen de setting voor KNAL!. Een aantal unieke locaties met een bijzonder verhaal worden tijdelijk ontsloten voor het brede publiek, zoals de grote telescoop uit de jaren ‘50 op het dak van het college van Premonstreit in de Naamsestraat.

 

PERSINFO KNAL! START

We ontvangen de pers op afspraak voor interviews, opnames en rondleidingen.

Interessante momenten:

  • Woensdag 13.10: opbouw (zonder publiek).
  • Donderdag 14.10: generale repetitie (zonder publiek).
  • Vrijdag 15.10: een eerste en exclusieve volwaardige beleving mét publiek. Het lichtparcours start om 19.30 uur.
  • We bieden ook de mogelijkheid om de nieuwe tentoonstelling ‘Blik op oneindig’ in PARCUM te bezoeken, onder begeleiding van curator Liesbet Kusters. Op afspraak.
     

Beschikbaar voor interviews (op aanvraag):

  • Mohamed Ridouani, burgemeester stad Leuven
  • Denise Vandevoort, schepen van cultuur stad Leuven en covoorzitter KU[N]ST Leuven
  • Bart Raymaekers, rectoraal adviseur cultuur, kunst en erfgoed KU Leuven en covoorzitter KU[N]ST Leuven
  • Lien De Keukelaere, coördinator KU[N]ST Leuven
  • Veerle Van Schoelant, programmator KNAL! START (30CC)
  • Liesbet Kusters, curator expo PARCUM
     

Praktische info:

  • VR 15.10 van 17:00 tot 24:00
  • ZA 16.10 van 13:30 tot 24:00
  • ZO 17.10 van 15:00 tot 24:00
  • Het lichtparcours begint steeds bij totale verduistering rond 19:30.
  • Het startweekend is grotendeels gratis! De expo in PARCUM bezoek je aan voordeeltarief
    van € 6.

SAVE THE DATE:  PERSMOMENT KNAL! EXPO’S OP 20.10 in M Leuven met aansluitend bezoek aan de Universiteitsbibliotheek.

Mogelijkheid tot interviews en bezoek aan de tentoonstellingen in M Leuven en de Universiteitsbibliotheek. In aanwezigheid van kunstenaar Richard Long en curatoren Thomas Hertog (KU Leuven), Hannah Redler Hawes (Londen), Eva Wittocx (M Leuven) en Jan Van der Stock (Illuminare KU Leuven). Ook Denise Vandevoort en Bart Raymaekers zijn dan aanwezig.

 

Persdossier KNAL! START.docx

DOCX - 985 Kb

Persdossier KNAL!.docx

DOCX - 2.3 Mb

Denise Vandevoort

Schepen van cultuur stad Leuven & covoorzitter, KU[N]ST Leuven

Bart Raymaekers

Rectoraal adviseur cultuur, kunst en erfgoed KU Leuven en covoorzitter, KU[N]ST Leuven

Lien De Keukelaere

Woordvoerder KNAL! & coördinator, KU[N]ST Leuven

Lucie Rullaud

Persverantwoordelijke KNAL! & communicatiemanager, KU[N]ST Leuven

Veerle Van Schoelant

Woordvoerder & programmator KNAL! START, 30CC

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KU[N]ST Leuven

KNAL! is een initiatief van KU[N]ST Leuven vzw, het samenwerkingsverband van stad Leuven en KU Leuven. De organisatie zet elke twee jaar een stadsbreed project op rond een specifiek thema. KU[N]ST Leuven werkt samen met spelers uit het culturele, wetenschappelijke en toeristische veld een boeiend programma uit dat het thema vanuit verschillende invalshoeken en disciplines benadert.