EEN NIEUW KUNSTWERK VOOR LEUVEN DAT UITDIJT OVER DE HELE BINNENSTAD
In de Leuvense binnenstad strijkt vanaf 28 januari een nieuw permanent stadskunstwerk neer. Het werk met als titel “Oeratoom” is een eerbetoon aan Georges Lemaître, vader van de oerknaltheorie en voormalig professor aan de Leuvense universiteit. Het is gemaakt door de Franse kunstenares Félicie d'Estienne d'Orves. “Oeratoom” is een uitdijend kunstwerk dat de volledige Leuvense binnenstad inneemt.
Het nieuwe permanente stadskunstwerk wordt op vrijdag 28 januari ingehuldigd. Het kunstwerk is een wandeling doorheen ruimte en tijd en een mooi blijvend eerbetoon aan Georges Lemaître en zijn bigbangtheorie.
Dit project is een initiatief van stad Leuven en KU Leuven, in samenwerking met vzw De Nieuwe Opdrachtgevers en een groep geëngageerde Leuvenaars. Het project kadert in KNAL! Stadsfestival van de Big Bang dat op 30 januari de deuren sluit, maar met “Oeratoom” een blijvende aanwezigheid zal hebben in Leuven.
Een uniek kunstwerk dat alleen in Leuven thuishoort
Denise Vandevoort, schepen van cultuur van de stad Leuven: “De stad wilde samen met de universiteit ook na het stadsfestival KNAL! een eerbetoon aan Lemaître achterlaten. We kozen ervoor om de Leuvenaar hierbij actief te betrekken en dat zorgde voor een boeiend proces en een uniek resultaat.” KU[N]ST Leuven nodigde eind 2019 alle Leuvenaars uit om mee na te denken over een permanent stadskunstwerk. Meer dan 100 Leuvenaars schreven zich in en brainstormden over een nieuw kunstwerk voor hun stad. Aan de hand van hun input ging een kleinere groep van 24 geëngageerde Leuvenaars vervolgens mee op zoek naar een geschikte kunstenaar. Hun keuze viel op de Franse kunstenares Félicie d’Estienne d’Orves. Zij zet wetenschappelijke kennis om naar indrukwekkende poëtische beelden die doen nadenken over onze plaats in het heelal.
Met “Oeratoom” grijpt d’Estienne d’Orves terug naar de theorie van Georges Lemaître die zo baanbrekend was. De kunstenares koos daarom niet voor een klassiek kunstwerk. Haar concept neemt de volledige binnenstad in – voor haar de perfecte symbolische weergave van ons universum. Midden in de stad, op het rector De Somerplein, stelt een groot centraal medaillon onze positie op aarde voor, vandaag 13,8 miljard jaar na de oerknal. De ring van Leuven symboliseert het begin van ons universum, het oeratoom of dag nul. Naarmate je vanuit het centrum richting de ring wandelt, ga je steeds verder in de ruimte en steeds verder in de tijd. Elke meter die je aflegt, voert je wel 10 miljoen jaar terug. Onderweg ontmoet je 80 kleinere medaillons die verschillende sterrenstelsels voorstellen.
Felicie d'Estienne d'Orves legt uit: "Oeratoom" is een eerbetoon aan de pionier Georges Lemaître aan wie we een ontstaansgeschiedenis te danken hebben die de hele mensheid gemeen heeft, de oerknal. Wandelend door de straten van Leuven, nodigt het werk uit om in het universum te wandelen en terug te gaan in de tijd helemaal tot aan het begin van ons verhaal.”
Joris Van Damme, geëngageerde Leuvenaar, vult aan: "Het kunstwerk zal ons af en toe uit onze dagdagelijkse bekommernissen halen en uitnodigen om naar boven te kijken."
Bart Raymaekers, rectoraal adviseur cultuur, kunst en erfgoed KU Leuven vat het mooi samen: “Het fascinerende kunstwerk geeft perfect weer waar Leuven en haar universiteit voor staat: een breder zicht op de wereld en de kosmos door innovatie, creativiteit en het verleggen van grenzen.”