KNAL! START was een groot succes met meer dan 25.000 bezoekers

Dit weekend is het stadsfestival KNAL! feestelijk afgetrapt met een groot openingsweekend. Meer dan 25.000 bezoekers zakten op 15, 16 en 17 oktober af naar het prachtige kader van Abdij van Park om er te genieten van een sfeervol programma. In M Leuven en de Universiteitsbibliotheek KU Leuven leggen ze momenteel de laatste hand aan drie unieke KNAL! expo’s die op vrijdag 22 oktober openen voor het grote publiek.

KNAL! Stadsfestival kon zich geen mooiere start dromen. Het openingsweekend, georganiseerd door 30CC onder leiding van Veerle Van Schoelant, lokte zeer veel bezoekers. Hoogtepunt was een kosmisch lichtparcours met videomapping, lichtinstallaties en soundscapes, uitgewerkt door curator Nele Fack. De ‘Grootste Knal’ op zaterdagmiddag was een ander hoogtepunt: meer dan 200 Leuvense percussionisten roffelden de sterren van de hemel met hun impressionante drumact op het Neerhof. Ook de polyfone concerten, kinderanimaties en planetaria waren een schot in de roos. In PARCUM opende de expo ‘Blik op oneindig’.

Schepen van cultuur en covoorzitter van KU[N]ST Leuven, Denise Vandevoort, blikt tevreden terug: ‘We konden KNAL! Stadsfestival van de Big Bang op geen betere manier starten. Met meer dan 25.000 bezoekers kunnen we spreken van een groot succes. Vooral op zaterdag- en zondagavond was het bijzonder druk. Het lichtparcours deed je de site op een heel nieuwe manier ontdekken. De sfeer was bijzonder, heel gemoedelijk en gezellig. Ook alle organisaties die gehuisvest zijn op de site bouwden enthousiast mee aan het gebeuren en dat zorgde voor een bijzondere dynamiek’.

In M Leuven en de Leuvense Universiteitsbibliotheek moet KNAL! nog starten. Daar openen op vrijdag 22 oktober drie topexpo’s voor het grote publiek. ‘Voorbij de oerknal’ in de Universiteitsbibliotheek vertelt het verhaal van Georges Lemaître en de moderne kosmologie aan de hand van moderne en hedendaagse kunstwerken en intrigerende wetenschappelijke objecten. Gelijktijdig loopt in M de kunsthistorische tentoonstelling ‘Verbeelding van het universum’ die topstukken uit binnen- en buitenland samenbrengt, vanaf de oudheid tot de 18de eeuw.  Daarnaast toont M een solotentoonstelling van de Britse land art kunstenaar Richard Long, bij wie het universum een belangrijke bron van inspiratie is.

Het openingsweekend en de drie tentoonstellingen maken deel uit van KNAL! Stadsfestival van de Big Bang, een vier maanden durend programma op het snijvlak van wetenschap en kunst. Rode draad is de verwondering van de mens over de kosmos en het ontstaan ervan. De keuze voor dit thema is ingegeven door een blinde vlek in ons collectieve geheugen: bijna niemand weet namelijk dat de bigbangtheorie in de vorige eeuw in Leuven is geschreven, door professor Georges Lemaître. Met het stadsfestival KNAL! wordt dit najaar opnieuw voor een big bang in Leuven gezorgd, in samenwerking met meer dan 120 partners.

Voor meer informatie: www.knalfestival.be  

 

REMINDER WOENSDAG 20.10: perspreview expo's in M Leuven en de Universiteitsbibliotheek

Bevestiging van uw komst via [email protected]
Programma:

 • 9:45 uur: 
  • Ontvangst in M Leuven (Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven)
 • 10:00 uur: 
  • Introductie met Denise Vandevoort (schepen van cultuur stad Leuven, covoorzitter KU[N]ST Leuven en voorzitter M Leuven) & Bart Raymaekers (rectoraal adviseur cultuur, kunst en erfgoed KU Leuven en covoorzitter KU[N]ST Leuven).
  • Korte toelichting opzet en programma KNAL! Stadsfestival van de Big Bang door Lien De Keukelaere, coördinator KU[N]ST Leuven.
  • Sofagesprek over de drie tentoonstellingen met Richard Long (kunstenaar, Bristol) en de curatoren Thomas Hertog (hoogleraar Theoretische Fysica KU Leuven), Hannah Redler Hawes (freelance curator, Londen),  Jan Van der Stock (hoogleraar Kunstwetenschappen KU Leuven & directeur Illuminare KU Leuven ) en Eva Wittocx (afdelingshoofd hedendaagse kunst M Leuven). Allen beschikbaar voor interviews.
 • 11:00 uur 
  • Bezoek drie tentoonstellingen in M Leuven en de Universiteitsbibliotheek in aanwezigheid van de curatoren en kunstenaar Richard Long.
 • 12:15 uur
  • Broodjeslunch in de Universiteitsbibliotheek (Monseigneur Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven)

Persdossier KNAL!.docx

DOCX - 2.3 Mb

Denise Vandevoort

Schepen van cultuur stad Leuven & covoorzitter, KU[N]ST Leuven

Bart Raymaekers

Rectoraal adviseur cultuur, kunst en erfgoed KU Leuven en covoorzitter, KU[N]ST Leuven

Lien De Keukelaere

Woordvoerder KNAL! & coördinator, KU[N]ST Leuven

Lucie Rullaud

Persverantwoordelijke KNAL! & communicatiemanager, KU[N]ST Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KU[N]ST Leuven

KNAL! is een initiatief van KU[N]ST Leuven vzw, het samenwerkingsverband van stad Leuven en KU Leuven. De organisatie zet elke twee jaar een stadsbreed project op rond een specifiek thema. KU[N]ST Leuven werkt samen met spelers uit het culturele, wetenschappelijke en toeristische veld een boeiend programma uit dat het thema vanuit verschillende invalshoeken en disciplines benadert.